Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Percentage play

Το "percentage play" ορίζει μια επιλογή. Την επιλογή εκείνη η οποία υπαγορεύεται από τα μαθηματικά δεδομένα της στιγμής. Πιο συγκεκριμένα, το percentage play είναι εκείνη η επιλογή που μεγιστοποιεί το Expected Money Value (EMV), ελληνιστί Αναμενόμενη Χρηματική Αξία.


Όποιος έχει παίξει πόκερ, όπως εγώ στα μεγαλύτερα καζίνο της γαλλικής Ριβιέρας καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 70', γνωρίζει καλά τον όρο "percentage play". Η γοητεία όμως της έννοιας αυτής είναι οτι δεν χρησιμοποιείται μονάχα στα οικονομικά ή στο κουμάρι. Το percentage play είναι πάντοτε παρόν. Αντιπροσωπεύει πάντοτε μια επιλογή, την πιο ορθολογική επιλογή με βάση τα δεδομένα της στιγμής.

Η ομορφιά του πράγματος είναι οτι αν στη θέση των χρημάτων, της απόδοσης και του οικονομικού ρίσκου βάλεις την πιθανότητα να σου κάτσει η γκόμενα, το πόσο καλή είναι η γκόμενα, το τι ρισκάρεις σε περίπτωση που δεν σου κάτσει και όλες τις τριγύρω παραμέτρους (αν δεν σου κάτσει, χάνεις και τη φίλη της, ή μήπως όχι; και αν ξεκινήσεις ανάποδα; αν περιμένεις να κυλήσει η βραδιά, θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα αργότερα, αλλά αν εν τω μεταξύ φύγει; και ποια είναι η πιθανότητα να φύγει; μόλις πήραν κι άλλο ποτό. και αυτός ποιός είναι δίπλα της, είναι μαζί της; η άλλη φαίνεται μόνη της. ναι, αλλά η άλλη δεν είναι τόσο καλή κλπ κλπ κλπ.) αν λοιπόν λέω σχηματίσεις μια τεράστια εξίσωση με όλα αυτά τα δεδομένα τότε θα προκύψει οπωσδήποτε το percentage play, η μια πέρα για πέρα ορθή επιλογή.

Φυσικά, όλα αυτά τα κάνουμε ενστικτωδώς και στιγμιαία. Σπάνια έχουμε πλήρη πληροφόρηση για όλα τα ενδεχόμενα και η εκτίμηση των πιθανοτήτων που χρειάζεται να υπολογίσομε γίνεται και αυτή ενστικτωδώς. ΄Ενα χαμόγελο, ένα βλέμμα, ανεβάζει μια πιθανότητα. Ένα παθιασμένο φιλί στο συνοδό της μάλλον κατεβάζει αρκετά μια άλλη πιθανότητα κ.ό.κ.

Χρησιμοποίησα αναγνώστη, ένα παράδειγμα που ξέρω οτι θα σε διασκεδάσει για να σου περάσω το μήνυμα. Τα δικά μου κριτήριά στον ερωτικό στίβο είναι διαφορετικά. Είμαι ακραία συναισθηματικός άντρας. Το percentage play ισχύει πάντοτε βέβαια, απλά αναπροσαρμόζω τις παραμέτρους.

Δεν σου το παρουσίασα πολύ σοφιστικέ. Αν είσαι διορατικός θα κατάλαβες την καθολική ισχύ του percentage play. Αν πάλι δεν είσαι, δεν έχεις καμιά δουλειά να μαθητεύεις δίπλα στον Tzaki Jazz.

Οι φίλοι μου το ξέρουν. Το καταθέτω και για τους άξιους αλλά ανυποψίαστους αναγνώστες:

Είμαι ο Tzaki ο Jazz και ακολουθώ το percentage play.