Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Πιθανότατα

Επισκέπτη, πρέπει να ξέρεις τι να περιμένεις όταν σουλατσάρεις στη σελίδα μου. Δεν θα πας ποτέ σε κινέζικο ρεστοράν να ζητήσεις φασολάδα. Έτσι είναι τα πράγματα κι εδώ.


Ο Tzaki o Jazz δεν πιστεύει σε τίποτα. Το ρήμα "πιστεύω" το χρησιμοποιώ μόνο εκτός της κυριολεκτικής σημασίας του. Συνήθως (αν όχι πάντα) μπορείς να το αντικαταστήσεις με το "νομίζω" ή "θεωρώ". Δεν αναφέρομαι μονάχα στο Θεό (καλύτερα θεό) ή στη Μοίρα (μοίρα). Άλλωστε, θεωρώ οτι και ο αθεϊσμός είναι δόγμα.

Όπως μου είχε πει κάποτε ένας καλός φίλος με σπάνια οξυδέρκεια, η ύπαρξη θεού είναι πιθανή, όπως είναι πιθανό να έχει γεννηθεί κάποιος άνθρωπος με 48μιση μύτες και 359 δάχτυλα. Είναι πιθανό. Δεν το νομίζω όμως. Κατ' επέκταση, δεν το "πιστεύω".

Τώρα, επισκέπτη, θα σε σοκάρω:

ΠΙΣΤΕΥΩ στην τύχη. Καλύτερα, Τύχη. Είναι τρομαχτικό το πόσα πράγματα επηρεάζονται από τυχαία γεγονότα τα οποία δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να ελέγξουμε. Ο μικρόνοος επισκέπτης σε αυτό το σημείο θα μετριάσει τη συγκέντρωσή του στο κείμενο, αδικιολόγητα πιστεύοντας οτι προτείνω μια παθητική στάση ζωής.

Όχι θαρραλέε επισκέπτη. Δεν σου προσφέρω έτοιμη δικαιολογία όταν μιλάω για τη σημαντικότατη επιρροή της Τύχης στη ζωή σου. Έχεις ευθύνη. Έχεις άπειρη ευθύνη για το πώς ζεις τη ζωή σου. Αυτό που δεν έχεις όμως, είναι εγγυημένο αποτέλεσμα.

Μπορεί να σου κάτσει η στραβή. Η θεόστραβη. Μπορεί να μοχθείς μια ζωή και να χάσεις τα πάντα σε μισό δευτερόλεπτο χωρίς να φταις. Αντίστοιχα, μπορεί να πιάσεις την καλή εντελώς απροσδόκητα. Χωρίς να έχεις κουνήσει το μικρό σου δαχτυλάκι. Μπορεί να συμβεί κάτι και κάνοντας ακριβώς οτι έκανες μέχρι χθες, αύριο να κολυμπάς σε χρυσάφι.

Σκέψου τον φίλο με τις 48μιση μύτες. Αν στήριζα την ευτυχία μου στην ύπαρξή του, πιθανότατα θα είχα δυστυχήσει βαριά. Όχι σίγουρα, αλλά πιθανότατα. Έτσι και η Τύχη. Αν περιμένεις να κερδίσεις το λαχείο πιθανότατα θα πεθάνεις στην ψάθα.

Πρέπει να παίζεις σύμφωνα με τις πιθανότητες. Αν όλη μέρα κάααααααααααθεσαι, πιθανότατα δεν θα γίνεις πλούσιος. Αν έχεις μια φοβερή, πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα και κάνεις όλα τα σωστά πράγματα για να την αναπτύξεις, πιθανότατα θα βγάλεις αρκετά χρήματα.

Γιατί στα λέω όλ' αυτά; Έγραψα πρόσφατα -και είχες την απέραντη Τύχη να διαβάσεις πιστέ επισκέπτη- σχετικά με το percentage play. Μεγαλώνω. Θεωρώ οτι αυτές τις ημέρες πάνω - κάτω μπαίνω στο δεύτερο μισό του βίου μου και συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο οτι αυτή είναι η στάση ζωής που θέλω να σου κληροδοτήσω νεαρέ μου επισκέπτη.

Πιθανότατα
είναι το σημαντικότερο που πρέπει να ξέρεις.