Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Μια επιλογή

Δεν είναι μυστική η ιστορία του Τάσου του Τσεκούρη.

Σε μερικούς κύκλους είναι γνωστός και ως "Ταφ Ταφ" ή ο "Τάσος ο Ρώσος". Αυτό το τελευταίο είναι το πιο γνωστό του παρατσούκλι. Ο Τάσος ο Ρώσος. Που χαλάει τα λεφτά του ταλαιπωρώντας κακόμοιρους πεινασμένους. Όχι οτι οι σερίφηδες του Τάσου είναι όλοι πεινασμένοι βέβαια -όχι. Υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν την αδρεναλίνη που τους λείπει στην καθημερινή τους ζωή και απευθύνονται στον Ρώσο για να τους την προσφέρει.


Ο Τάσος ο Ρώσος. Ελάχιστοι έμαθαν πώς έφτιαξε την περιουσία του αλλά πολλοί είναι εκείνοι που ξέρουν πώς τη χαλάει. Γιατί υπάρχει κάτι πρωτόγονα γνήσιο σε αυτό που προσφέρει ο Τάσος στον εαυτό του και στους καλεσμένους του. Αυτός φαίνεται είναι ο λόγος που κάθε Παρασκευή οι επισκέπτες του Τ Τ αυξάνονται. Εκείνη η απόμερη καλύβα στη νότια πλευρά του Υμηττού σε λίγο καιρό δε θα τους χωράει. Οι εκατομμυριούχοι φίλοι του Τάσου πληρώνουν αδρά για να εξασφαλίσουν μια θέση στη σύγχρονη Ρωμαϊκή αρένα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος για να ψυχαγωγεί την αρρωστημένη του έπαρση.

Αυτό που στην αρχή ξεκίνησε ως ένα διαστροφικό βίτσιο από πλευράς του Ρώσου έχει τώρα καταλήξει να είναι μια άκρως επικερδής επιχείρηση. Γιατί είναι πλέον βέβαιο ότι ακόμα και με τους μετριοπαθέστερους των υπολογισμών, τα έσοδα από τα "εισιτήρια" υπερκαλύπτουν με πάσα βεβαιότητα την αμοιβή που χρειάζεται να προσφέρει ο Τάσος στον πρωταγωνιστή της κάθε βραδιάς. Γιατί πρέπει να διευκρινίσω σε αυτό το σημείο ότι ο Τσεκούρης έχει μια αξιοθαύμαστη αίσθηση του μέτρου η οποία φαντάζει ιδιαίτερα παράταιρη αν κανείς την αξιολογήσει στο συνολικό πλαίσιο της προσωπικότητάς του.

Έτσι, κάθε Παρασκευή, ο "σερίφης" είναι μόνο ένας. Το θέαμα διαρκεί 10 με 15 λεπτά και μετά η καλύβα αδειάζει, τα πειστήρια μαζεύονται και όλα είναι σαν να μην συνέβησαν ποτέ. Μια φορά στις έξι περίπου οι μπράβοι του Τσεκούρη πρέπει να ξεφορτωθούν το πτώμα του σερίφη σε κανένα γειτονικό γκρεμό ή σε καμιά χωματερή. Έτσι κι αλλιώς, οι σερίφηδες του Τσεκούρη είναι συνήθως ήδη ξεχασμένοι ώστε δεν θα τους αναζητήσει κανένας ακόμα και στην περίπτωση που σταθούν άτυχοι και το όπλο εκπυρσοκροτήσει. Μια στις έξι.

Ο Τσεκούρης δεν έχει ανάγκη από λεφτά. Είναι ένας οξυδερκής επιχειρηματίας με μια διαστροφική εμμονή. Γι' αυτό το λόγο οι αμοιβές που προσφέρει στον σερίφη της κάθε Παρασκευής αυξάνουν σταθερά και ανάλογα με το μέγεθος του κοινού που προσελκύει. Το 90% των εσόδων πάει στο σερίφη και το υπόλοιπο στους ανθρώπους του Τσεκούρη που φροντίζουν για το ομαλό της διαδικασίας και αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη όχληση από τρίτους.


Ίσως να μην προξενεί περιέργεια λοιπόν η ακέραια εντιμότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Ρώσος του σερίφηδες. Ποτέ του δεν ζητάει τα χρήματα πίσω, ποτέ δεν κακομεταχειρίζεται και δεν προσβάλει το σερίφη ούτε αφήνει κανέναν επισκέπτη να το κάνει και ποτέ μα ποτέ δεν χρησιμοποιεί έναν σερίφη για δεύτερη φορά. Τέλος, πάντοτε δίνει την ευκαιρία ακόμα και την τελευταία στιγμή στον σερίφη να κάνει πίσω. Να επιστρέψει τα χρήματα, να αφήσει το όπλο στο τραπέζι και να αποχωρήσει από την "αρένα". Ο Τσεκούρης αναλαμβάνει να αποζημιώσει τους επισκέπτες στο ακέραιο.

Με τον Ταφ Ταφ μας συνδέουν πολλά. Κάποτε όμως οι δρόμοι μας χωρίσανε. Δεν συμμερίζομαι ούτε τα γούστα του ούτε βέβαια τις μακάβριες επιλογές του σχετικά με τους τρόπους διασκέδασης. Έχει βρει όμως ένα πείραμα ώστε να εξερευνά τις πιο μύχιες αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με το θάνατο και την αξία της ζωής τον οποίο από ακαδημαϊκή σκοπιά βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστικό.

Για όσο μπορώ να είμαι σίγουρος, δεν θα παίξω ποτέ τον σερίφη στην αρένα του Τσεκούρη. Από την άλλη, ποίος μπορεί να είναι πραγματικά σίγουρος σε ποιούς δρόμους θα τον οδηγήσει η αναζήτηση όσο δεν βρίσκει τις απαντήσεις που ψάχνει; Όσο περνάνε οι μήνες και η αμοιβή του σερίφη αυξάνει, τόσο πιο οικεία γίνεται για τον καθένα η διαβολική αυτή επιλογή. Δεν έχεις παρά να απλώσεις το χέρι και να πάρεις το φάκελο με τα λεφτά.


Μην αστειεύεσαι με τα όριά σου. Αν όμως κάποτε νιώσεις αποφασισμένος, ο φίλος σου ο Tzaki θα σε φέρει σε επαφή με τον Τάσο τον Τσεκούρη, τον Ταφ Ταφ. Τον Τάσο το Ρώσο. Και τότε θα είμαι στην εξέδρα να σε παρατηρώ. Γιατί να ξέρεις, μόνο ένας πραγματικός φίλος θα σε ακολουθήσει σε μια τέτοια επιλογή. Και ο Τzaki είναι φίλος σου, ο Tzaki ο Jazz.